U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su među najtraženijima, što im omogućava da relativno lako dođu do posla.

Nedostatak kuvara i sve veća potražnja za tim kadrom u Srbiji pojačani su i time što je ovo deficitarno zanimanje i u mnogim drugim zemljama, posebno onima u kojima je turizam razvijena privredna grana. Upravo je to razlog što su glavni kuvari dobro plaćeni za posao koji obavljaju.

– Plate kuvara zavise od poslovanja samog restorana, što je opet vezano za kvalitet kuhinje i samog šefa kuhinje. Plata glavnog kuvara u Novom Sadu se kreće od 120.000 do 150.000 dinara, u Beogradu mesečna zarada ide do 200.000 dinara – kaže predsednik Upravnog odbora Udruženja šefova kuvara Srbije Goran Radivojević koji je i profesor na katedri za gastronomiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

On dodaje da su i ostali poslovi u kuhinjama restorana solidno plaćeni, tako da stručni kuvar koji samostalno obavlja posao zaradi između 60.000 i 90.000 dinara.

Sagovornik Biznis.rs, koji ima iskustva rada i u kuhinji i u obrazovnom sistemu, kao jedan od ključnih problema u ovoj oblasti naglašava sistem školovanja, jer naši programi nisu usklađeni sa trendovima koji su trenutno aktuelni u gastronomiji.

– Posebno je izražen problem u programu srednjih škola i onoga što se uči na fakultetima i višim školama. Nastavni kadar u srednjim školama je uglavnom bez iskustva i teško je očekivati od njih da selektuju i pripreme kvalitetne pojedince za rad u struci. Nadam se da će ideja sa dualnim obrazovanjem uspeti da promeni trenutnu situaciju – ističe Radivojević.

Preporučujemo:  Mali: "Do 2026. godine - prosečna plata 1.000, a penzija 500 evra"

On dodaje da ispred strukovnog udruženja može da inicira dodatni rad na edukaciji, usavršavanju i da kroz neformalno obrazovanje pokuša da utiče na kvalitet kuvara koji bi posle našli posao u Srbiji.

 

СКЛОПЉЕН ПАКТ Хрватска војска одлази на Косово

– Generalno, kada pričamo o kvalitetu u struci, Srbija je jedna od zemalja koja ima kuvare na visokom nivou. Razne okolnosti su uticale na to da jedan broj kuvara svoju sreću potraži u inostranstvu, a jedan broj iz raznih razloga je odlučio da izađe iz profesije. Kulinarstvo je jako lep posao, ali zna da bude stresan jer si u velikom broju slučajeva u situaciji da biraš posao ili porodica – navodi Radivojević.

On upozorava da je jedan od problema u ugostiteljstvu odnos poslodavaca prema zaposlenima.

– Bez obzira na to što smo mi kuvari navikli da radimo bez radnog vremena, to se nije odrazilo na odnos poslodavaca prema radniku kojeg treba da sačuva. Ne traži radnik uvek novčanu naknadu, ponekad je dovoljna i reč podrške i ljudski odnos. To su problemi koji pritiskaju kuvare. Ako mesečno ima oko 180 radnih sati za većinu zaposlenih, kod kuvara broj sati ide i do 270 mesečno, a veliki deo firmi, čast izuzecima, prosto ne obraća pažnju na vreme provedeno na poslu – objašnjava Radivojević.

On precizira da po kvalitetu naši kuvari mogu da se porede sa kolegama u inostranstvu, posebno što se u svetu školuju za usku specijalizaciju jednog posla, dok su naši kuvari navikli da rukovode celokupnim procesom rada, od nabavke do realizacije.

– Smatram da imamo kvalitetnih kuvara, jer da nije tako ne bi bili traženi u svetu gde su svojim radom zaslužili mesta u priznatim restoranima i hotelima – navodi Radivojević i dodaje da pohvale za naše restorane koje stižu od renomiranih svetskih institucija ne treba pripisivati samo kuvarima.

Preporučujemo:  Srpska vlast angažovala Džona Rendona, jednog od najpoznatijih lobista američke vlade, da lobira za Rio Tinto

– Ugostiteljski objekat mora da funkcioniše kao tim. Zajednički rad ekipe koja učestvuje u procesu rada, gde sve funkcioniše, je ključ uspeha – zaključuje Radivojević.

 

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Biznis.rs

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Beogradski advokati od petka u štrajku

Advokati Advokatske komore Beograda (AKB) izglasali su na vanrednoj sednici Skupštine Advokatske komore Beograda (AKB) obustavu rada   Kako saznajemo, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *