TESLIN LJUBAVNI TROUGAO: Volela ga žena najboljeg prijatelja

LIČNOST i delo velikog srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle intrigiraju i posle skoro osam decenija od njegove smrti. O delu se zna gotovo sve, ali njegov privatni život i dalje je često predmet nagađanja. Tako se i dalje spekuliše zašto se Tesla nije ženio, da li je bio aseksualan, šta je mislio o ženama…
Veliki doprinos u sklapanju nekih kockica nesumnjivo daje nova knjiga Ane Atanasković, pod naslovom „Moja ljubav Nikola Tesla“. Ova spisateljica kroz priču o Ketrin Makmahon DŽonson, koja je bila supruga Teslinog najboljeg prijatelja u Americi, otkriva mnoge crte naučnikove ličnosti.

Platonska ljubav
Ketrin Makmahon DŽonson bila je žena koja je volela Teslu. Bila je to, ipak, samo platonska ljubav. Međutim, njeni dnevnički zapisi, objavljeni u ovoj knjizi, na potpuno drugačiji način osvetljavaju privatni život Nikole Tesle. Upoznali su se u osvit njegove velike naučne slave, bio je rado viđen gost u domu DŽonsonovih…

– Volim da kažem da je Ketrin bila – i ostala – ženski deo Tesline duše. Mnogi njihovi zajednički poznanici su čak i govorili da jedino ona može da mu priđe na ženski, emotivan način. Zvanično, ona je bila supruga jednog od njegovih najboljih prijatelja, pesnika, urednika i diplomate Roberta Andervuda DŽonsona. NJihov dom je bio otvoren za mnoge umetnike, naučnike i političare, a sa Teslom su imali poseban prijateljsko-porodični odnos. Dakle, bila mu je prijateljica i podrška, ali i žena koja je bila zaljubljena u njega, što je on i znao. Držao se na distanci, ali ju je razumeo, kao i ona njega. Poreklo njene porodice vodi iz Irske, te je nasledila strastven, otvoren i direktan karakter. Družila se sa elitom i trudila se da njen dom bude stecište ljudi koji stvaraju istoriju. Naklonost koju je imala prema Tesli dovodila ju je u razne situacije i promene raspoloženja, ali je opstajala i gajila je, znajući da je ljubav koju ima u sebi beskrajna i večna – priča Ana Atanasković.

Preporučujemo:  SEDAM TAJNI KOJE ŠUME SKRIVAJU OD NAS: Igraju KLJUČNU ULOGU u našem ŽIVOTU koju mi ni ne prepoznajemo

Opsednutost
Ketrin Makmahon DŽonson je možda, kaže ona, u nekim trenucima čak bila i opsednuta Teslom.

– No, radije volim da kažem da ga je iskonski i iskreno volela, na kraju shvativši da je i prijateljstvo i mogućnost da mu pruži topli dom tokom božićnih večeri bila njena uloga koja će joj, prema mom osećaju, doneti mogućnost da sa njim bude u večnosti – dodaje Ana Atanasković.

Osim dnevničkih beleški, svetlo na odnos Tesle i Ketrin Makmahon DŽonson bacaju i njena pisma, koja kriju ponekad prikrivenu, a ponekad otvorenu strast.

 

Зелени Ћута потврдио да је Ђиласов потрчко!

– Pisala mu je jednom čak i u ponoć, poslavši glasnika. On se na to šalio. Razumeo je njenu ljubav u potpunosti. Ponekad je pisala o svom iskrenom divljenju, pa se onda ljutila jer je surov i ne dolazi. Prešla je sve moguće emocije u svojoj platonskoj ljubavi prema tom čoveku – kaže naša sagovornica.

Na pitanje šta joj je, radeći na knjizi, ostalo najupečatljivije kada je reč o ovom svojevrsnom trouglu – bračni par DŽonson i Tesla – Ana Atanasković odgovara:

– U pravu ste kada kažete da je ovo trougao. Veoma čudan, rekla bih, jer je i Robert bio fasciniran Teslom. Najupečatljiviji detalj mi je poruka koju je Ketrin na samrti rekla svom suprugu – da se brine o Tesli!

Nežan, a ne aseksualan
O Tesli se zna da je vodio uglavnom usamljenički život, ali postoje i tvrdnje da je zapravo bio aseksualan… Ana Atanasković kaže da bi smela da tvrdi da je on, u stvari, bio nežan, emotivan i pažljiv čovek.

– Apsolutno. Pre svega je bio džentlmen, znao je i da se našali, da razume i da oseti druge ljude – kaže ona i dodaje:

Preporučujemo:  PROČITAJTE SUDBINU SA SVOG DLANA: Linije otkrivaju vaš karakter, emocije i zdravlje

– A ne bih rekla da je bio aseksualan, naročito ne u mladosti. Setite se samo perioda Budimpešte i Maribora, tada nikako nije živeo povučeno i samotnjački. Tačno je da se nije ženio i da je, stupivši na naučnu scenu na velika vrata, odlučio da svoju energiju posveti samo nauci. Ali on nije odbacivao žene kao prijateljice – Sara Bernar, Margarita Merington, En Morgan, Milka Trnina i, na kraju krajeva, Ketrin DŽonson. Imao je visoko mišljenje o većini žena. On je samo odlučio da se sasvim posveti nauci i to je potez čoveka koji je u sebi spajao nauku i duhovnost. Dopadao se mnogim ženama, bukvalno su ga jurile neke bogatašice, a jedna dama, astrološkinja, mu je čak svakog dana slala pisma, više i od same Ketrin DŽonson. Mogu napraviti paralelu sa vinom – u jednom trenutku je odlučio da ga više ne pije, čak ga je i naručivao, ali se suzdržavao i nikada ga više nije pio. No, to ne znači da ga nije voleo i da nije u njemu uživao ranije.

Nervni slom
Atanaskovićeva kaže da je tokom rada na knjizi „Moja ljubav Nikola Tesla“ produbila svoj osećaj da je Tesla bio pravi čarobnjak.

– Od Budimpešte, gde je ispod bleska sunčeve svetlosti video rešenje za obrtno magnetno polje, pa sve do kraja života, on je stvarao kroz viziju, duhovnim sposobnostima i povezanošću sa višim sferama. Ta činjenica mi je koristila i da objasnim ljubav koju je Ketrin imala prema njemu. Nije mi drago što je morao da preživi nervni slom, ali nisam ranije znala do najsitnijih detalja kako se to odvijalo i koje je posledice ostavilo po njega. Takođe, u procesu istraživanja upoznala sam neke ljude koji su mi prenosili svoje uvide, koji su se slagali sa mojim saznanjima da Tesla nije bio samo samotnjak u drugom delu svog života nego i traženi naučnik, „selebriti“ i kicoš s Pete avenije, kao i osoba iz visokog društva u prvom delu – zaključuje ona.

Preporučujemo:  STAVLJANJE TESLE NA EVRO - NASILNA HRVATSKA POLITIKA

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

(Kurir)

STAVLJANJE TESLE NA EVRO – NASILNA HRVATSKA POLITIKA

AKADEMIK Vasilije Krestić ocenio je da je najavljeno štampanje "hrvatskog" evra, među kojima i kovanica sa likom čuvenog srpskog naučnika [Opširnije...]

Tesla i bela golubica: Kada je ona nestala, znao sam da je moje životno delo okončano

Nikolu Teslu čitava planeta zna kao velikog naučnika i vrlo moguće najblistaviji ljudski um koji čovečanstvo pamti. Međutim, njegov genijalni [Opširnije...]

TOKSIČNE VEZE: Kada ljubav postaje otrov? Postoji jedan način kako da UOČIMO da nešto nije u redu

Delovalo je kao ljubav iz romana, staromodna ljubav. Vezu koja je postojala na seksualnom i emotivnom nivou bilo je teško objasniti, bila [Opširnije...]

Kako prepoznati prave namjere muškarca – Oni koji tvrde da su bolji od drugih obično su gori

Možda ste nekada bili u situaciji da potrošite godine na nekoga, i onda shvatite kako ga ne poznajete. Počnete se [Opširnije...]

lice
Nije poenta ko vas muva dok izgledate tip-top: Već ko vas voli i u najgorem izdanju

Mnoštvo prevara se dešava u pogrešno vrijeme. I to se ne odnose na doba dana ili doba noći, već u [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com